Åter Stråla — Jenny Bergman

Med hjälp av scenografiska ridåer, skulpturer, skuggspel och fotografier strävar Jenny Bergman efter att gestalta det textilas väsen. Hon framhäver verktygen bakom museets stora textila samling, ger tygspill nytt liv och skapar en abstraherad värld av textila objekt.

Vernissage Dalarnas Museum

Lördagen den 30 september

Invigning och konstnärssamtal

klockan 14.00

Utställningen är en del av projektet Nysta - Historia, samtid, framtid.


Om projektet:

Nysta - Historia, samtid, framtid är ett projekt framtaget av Konstfrämjandet Dalarna tillsammans med Dalarnas museum och är byggt på våra separata intressen för och pågående fördjupningar i textil och textilproduktion. Museet står med sitt arkiv och samlingar för förmedlingen av textilens historiska arv. I projektets centrala del har vi bjudit in konstnären Jenny Bergman till en arbetsvistelse för att genom att ta del av den verksamhet som pågår dagligen vid museet hitta ett samtida konstperspektiv på det historiska material hon möter på platsen. Hennes arbete presenteras i utställningen Åter Stråla i konsthallen med vernissage 30 september.

Parallellt med utställningen presenterar vi ett program som blickar mot framtiden. Vi står inför, vad man kallar en grön omställning i samhället där ett stort ansvar lämnas till individen att anpassa sig till nya sätt att leva mer hållbart. Men har vi verkligen all kunskap vi behöver för att göra detta? Med programpunkterna hoppas vi kunna bidra till ökad medvetenheten om textil, dess problematiska produktion men framför allt att inspirera till hur förhållandevis enkelt och kul det är att göra bra val i vardagen. Mer info om programmet kommer inom kort.

Projektet genomförs med stöd av kulturrådet, Region Dalarna och Konstfrämjandet.

Visa alla