Nysta – historia, samtid, framtid

Konstfrämjandet Dalarna bjuder in konstnären Jenny Bergman till ett residens på Dalarnas museum i Falun. Residenset utgår från museets textila samlingar och avslutas med en utställning i museets konsthall under hösten 2023.

Konstfrämjandet Dalarna bjuder in konstnären Jenny Bergman till ett residens på Dalarnas museum i Falun. Residenset utgår från museets textila samlingar och avslutas med en utställning i museets konsthall under hösten 2023.

Under vistelsen får konstnären tillgång till museets samlingar och insyn i pågående arbete. Konstnären blir under tiden en del av arbetsplatsens vardagliga arbete. Målet är att skapa nya konstnärliga verk som relaterar till Dalarnas museums produktion av kunskap och förmedling. Arbetsvistelsen varar mellan mars – oktober och konstnären befinner sig på plats 3-5 dagar/månad. Projektet är öppet för ett flexibelt arbetssätt som underlättar för konstnären att själv styra upplägget.

Dalarnas museum, som är projektets främsta samarbetspartner, samlar, vårdar, undersöker och visar föremål som i sin tur beskriver hur människor i Dalarna har levt, bott, nyttjat och rört sig i landskapet. Dalarna har några av landets mest omfattande och välkända dräkter. Kläderna berättar om fest och högtider men också om hård social kontroll där kjollängden var lika viktig som gränserna för potatisåkern och där gifta kvinnor petade in hårstrån under hättan med strumpsticka. Genom detta residens och med uppföljande utställning som skildrar textil produktion och kultur ur ett samtida perspektiv, sett i relation till historien som den beskrivs och gestaltas på Dalarnas museum fortsätter Konstfrämjandet Dalarna i och med projektet en pågående undersökning av textil produktion ur en rad perspektiv.

Textil produktion och mode är en av vår tids stora globala utmaningar. Här ryms frågor som rör klimatkris, konsumtion, produktionsförhållanden, teknisk utveckling, genus, social status och många fler brännande frågor. Att ta avstamp i Dalarnas relation till ett textilt arv som är så starkt förknippat med landskapets identitet, och låta det möta vår egen tid genom en konstnärliga undersökningar, skapar nya bilder av både vår egen tid och vår historia.

Till residenset och utställningen kommer även ett program med aktiviteter som har sin utgångspunkt i kunskapsöverföring kring det textila materialet att utformas.

Här kan du läsa Jenny Bergman nystar i arkiven - intervju kring nytt projekt i Dalarna där konstnären och vår projektledare berättar mer om projektet vid dess uppstart i våras.

Konstnär

Jenny Bergman

www.jennybergman.com

Konstnären och pedagogen Jenny Bergman föddes 1972 i Lund, men lever och verkar idag i Stockholm. Hon har en konstnärlig masterexamen i Textil från Konstfack (2006). I sitt konstnärskap utgår hon ofta från det textila materialet som sedan tar sig olika uttryck: screentryck, konstruktion, objekt, fotografi, keramik och text. Vikten av att föra en dialog med diverse material och med andra människor har fått henne att söka sig till olika samarbeten. Hon undervisar även i textiltryck på Nyckelviksskolan i Stockholm.

Projektledare

Anna Linnea Liljeholm

annalinnea.liljeholm@konstframjandet.se

Projektet genomförs med stöd från Kulturrådet, Region Dalarna och Konstfrämjandet.


Hela progammet för projektet:

Utställning

Åter Ståla

Med hjälp av scenografiska ridåer, skulpturer, skuggspel och fotografier strävar Jenny Bergman efter att gestalta det textilas väsen. Hon framhäver verktygen bakom museets stora textila samling, ger tygspill nytt liv och skapar en abstraherad värld av textila objekt.

Vernissage Dalarnas Museums konsthall

Lördagen den 30 september

Invigning och konstnärssamtal

klockan 14.00

Utställningen pågår 30/9 - 5/11

Facebook-evenemang


Föreläsning/samtal

Ett samtal om textila material

med Mia Olsson

Söndagen den 8 oktober

Klockan 13 - 16

Tillsammans med textilkonstnären Mia Olsson dyker vi ner i den stora spännande världen av textila material. Hon svarar på en mängd frågor i ett samtal med projektets konstnärliga ledare Anna Linnea Liljeholm. Du får möjlighet att klämma och känna på olika kvaliteter, lära dig att känna skillnad på såväl kända som mindre kända textilmaterial. Och få insikter för att enklare kunna göra kloka val i vardagen. Inga förkunskaper krävs.

Det serveras fika i pausen och då finns även möjlighet att se utställningen i konsthallen.

För att kunna beräkna fikat tar vi emot din föranmälan här.

Facebook-evenemang


Guidad visning av Utställningar

Åter stråla + Klädd i Dalarna

Torsdag 12 oktober

Klockan 12 - 13

Guider i utställningarna Åter Stråla och Klädd i textil är Anna Linnea Liljeholm och Anna Karin Jobs Arnberg.

Begränsat antal platser. Föranmälan här

Facebook-evenemang


Workshop för vuxna

Lappa och Laga med Sashiko

Lördagen den 14 oktober

Klockan 14 - 17

Lär dig grunderna i den tusenåriga japanska broderitekniken.

Johan ’Dye for indigo’ Åberg guidar dig genom de olika stygnen, visar upp antika textilier ur sin samling, böcker mm. Ta med ett trasigt plagg, gärna ett par jeans. Nål, tråd och övrigt finns på plats. Inga förkunskaper krävs.

Begränsat antal platser. Föranmälan här

Det serveras fika i pausen och då finns även möjlighet att se utställningen i konsthallen.

Facebook- evenemang


Visa alla