Platsen Landskapet Konsten

Under sommaren visas utställningen "Platsen Landskapet Konsten" i den historiska miljön i Sundborn. Konstnärerna presenterar sina arbeten i form av pågående processer, skissförslag eller färdiga verk som på olika sätt samspelar med platsen.

Sedan förra året har konstnärerna Ebba Matz, Lina Sofia Lundin och landskapsarkitekten Mikael Johansson arbetet med att undersöka den historiska miljön vid Stora Hyttnäs, naturen runt omkring museet och gården. I år har de även bjudit in andra yrkesverksamma konstnärer med olika kopplingar till länet för att utforska platsen genom olika material, idéer, deltagarbaserade processer och organiserandet som form. Konstnärerna har under två veckors tid före presentationen träffats och arbetat tillsammans.

Medverkande konstnärer:
Elena Azzedín / Victoria Berg / Sara Erkers / Selu Herraiz / Hållams Linnea Henriksson / Johanna Hästö / Matilda Haritz Svenson / Gabriel Jonsson / Mikael Johansson / Elisabeth Kihlström/ [Krig]/ Lina Sofia Lundin / Anna Linnea Liljeholm / Ebba Matz / Hanna Nielsen

Historik
Berättelsen om Stora Hyttnäs tar sin början vid Kopparbergets storhetstid på 1600-talet. Då som hem till förmögna bergsmän och som platsen för kopparhyttor. Detta gör Stora Hyttnäs till en del av Falu världsarv. Hemmet är ett autentiskt högborgerligt och orört sekelskifteshem med en stor textilkammare, en idyllisk trädgård nära Sundbornsån och med ett tillhörande skogsparti runt huset. Idag drivs gården av Linderdahlska stiftelsen och har öppet sommartid med dagliga visningar och trädgårdscafé. Likt en bystuga drar gården även bybor och andra besökare i samband med midsommarfirandet. Från och med 2017 har huset på gården även inhyst det lokala biblioteket, som samma år lades ner i kommunal regi, togs över av byborna eldsjälarna på Stora Hyttnäs och flyttades till platsen.

Stora Hyttnäs är beläget i Sundborn bredvid Karin och Carl Larssons välkända hem som under de senaste 100 åren dragit miljontals med turister och dessförinnan kända konstnärer och författare. Larssons släktförening driver även Konsthallen Kvarnen som är beläget lite högre upp i byn och som varje år visar olika konstutställningar. Sedan några år tillbaka har byn även sin egen teater som på somrarna tolkar bland annat Strindberg och Moliéres. I byn finns även en kyrka, gammelgård,
restaurang, affär, konsthantverkbutik och loppisar.

Öppning på Stora Hyttnäs 28 juni, 17.00-20.00

Visa alla