Marieta Toneva hos Borlänge Modern — Pop up av Galleri Svarta Gran

Marieta Toneva

Lördag 27 juni klockan 13 öppnar Marieta Tonevas utställning Skör förtröstan på Borlänge Modern. Galleri Svarta Gran bjuder på livemusik med Dalasinfonettans klarinettist Jonas Viklund, konstnärssamtal mellan Marieta Toneva och Omid Massali och invigningstal av länshemslöjdskonsulent Kattis Karlsson Hofvander.

I sitt konstnärskap ifrågasätter och omförhandlar Marieta Toneva de praktiska, sociala, mentala och ekonomiska dogmer som styr det textila hantverket. Marieta Tonevas textila verk fungerar som en projektionsyta för samhällets normer.

Marieta Toneva är i dag verksam i Dalarna men föddes 1968 i Sofia i Bulgarien och studerade vid Konstakademien i samma stad 1987–1992. Förutom här hemma har hon ställt ut i bland annat USA, Österrike, Italien, Tyskland, Spanien och Frankrike och finns representerad på museer och i privata samlingar både i Sverige och internationellt.

SKÖR FÖRTRÖSTAN
I skriftspråket signalerar parentesen en avstickare från huvudleden. Vänsterparentesen skyltar om en avfart till okända områden, högerparentesen visar vägen tillbaka till textens egentliga ärende. Utställningen Skör förtröstan utspelar sig i en sådan parentes. Här undersöker Toneva den omedvetna växelverkan mellan det som faktiskt har hänt och våra föreställningar om det. Den skuggiga zonen mellan dessa två är platsen för Tonevas utforskningar. Utställningen består primärt av textila verk, men innehåller även grafik. Toneva undersöker hur människans tankar och beteenden formas under ovissa förutsättningar. Utställningen är en del av Tonevas sedan länge pågående kartläggning av samhällets psykosociala parenteser och får särskild relevans i en osäker tid då allt tycks vara under omförhandling.

DATUM & ÖPPETTIDER
27 juni–25 juli 2020
mån–tors 10–19
Fre 9–18
Lör 11–15

BESÖK
Borlänge Modern
Ingång från Borlänge bibliotek
Sveagatan 5, Borlänge

Visa alla