Det Okända (Land Art) — Invigning

Land Art verket Det Okända är skapat av Konstnär Ebba Matz och Landskapsarkitekt Mikael Johansson inom ramen för det konstfrämjande projektet Skogen mellan oss.

Land Art verket Det Okända är skapat av Konstnär Ebba Matz och Landskapsarkitekt Mikael Johansson inom ramen för det konstfrämjande projektet Skogen mellan oss.

LÖRDAGEN den 10 JULI
invigs Land Art verket DET OKÄNDA
av Konstnär Ebba Matz och Landskapsarkitekt Mikael Johansson.

Start klockan 15.00 i trädgården på Stora Hyttnäs, Sundborn.
Vi går sedan i lagom stor grupp tillsammans till Prästtjärnen. Vi håller avstånd till varandra. Stanna hemma om du känner dig sjuk eller har symtom.

Ladda med myggmedel, bekväma och oömma skor samt kläder efter väder.
Verket går att besöka under sommaren. Information och karta hur du hittar fram finns på Stora Hyttnäs.

Bakgrund:

Det som startade som en idé om en skulpturpark i anslutning till Stora Hyttnäs utvecklade konstnären Ebba Matz och landskapsarkitekten Mikael Johansson 2019 under Konstfrämjandets projekt Platsen Landskapet Konsten till en skiss av det permanenta verket Det Okända.

Sedan ett år tillbaka har Ebba och Mikael vidare utforskat och inventerat platsen, klarlagt djur- och naturliv för att med stor respekt närma sig området för att hitta vägar att tillgängliggöra platsen för nya ögon, öron och fötter. Under sommaren 2021 har Det Okända fått ett fysisk uttryck i form av spänger och bryggor som likt skulpturer eller teckningar bjuder in till att upptäcka landskapet ifrån kanten av det vilda vasshavet och erbjuder utblickar mot den okända, bottenlösa Prästtjärnen.

-”Det okända handlar om att upptäcka det som inte är hemtamt och tryggt, men ändå kan finns precis runt hörnet från där du bor. Områden vi länge räknat som impediment, odugliga för våra bostads- och produktionsbehov. Platser med en inneboende potential som förtjänar att upptäckas och omvärderas.” beskriver Mikael Johansson.

Det Okända är en en del av Konstfrämjandets unika interregionala konstsatsning Skogen mellan oss. Där sex av Konstfrämjandets distrikt i mellansverige fångar in ett utbrett intresse för skogen som företeelse inom konsten. Med en gemensam identitet skapas en serie utställningar och aktiviteter som i tid äger rum parallellt och överlappande.

Konstfrämjandet Dalarna har valt att ge sin del av projektet en inriktning mot utforskande där nedslagen i projektet fokuserar kring specifika platser och rumsligheter, som ligger utanför de där vi i vanliga fall möter konst. Även personliga möten genom rörelse, aktivitet och friluftsliv är återkommande inslag i projektet. Skogen mellan oss i Dalarna genomförs med stöd från Postkodstiftelsen, Region Dalarna och Kulturrådet. Det Okända arrangeras i samarbete med Linderdahlska stiftelsen.

Läs mer om projektet på www.skogenmellanoss.se

Visa alla