Platsen Landskapet Konsten

Projektet undersöker den historiska miljön vid Stora Hyttnäs, naturen runt omkring museet och gården ur ett konstnärligt perspektiv. Och avslutas med en utställning sommaren 2019.

Berättelsen om Stora Hyttnäs tar sin början vid Kopparbergets storhetstid på 1600-talet. Då som hem till förmögna bergsmän och som platsen för kopparhyttor. Detta gör Stora Hyttnäs till en del av Falu världsarv.

Hemmet är ett autentiskt högborgerligt och orört sekelskifteshem med en stor textilkammare, en idyllisk trädgård nära Sundbornsån och med ett tillhörande skogsparti runt huset. Idag drivs gården av Linderdahlska stiftelsen och har öppet sommartid med dagliga visningar och trädgårdscafé. Likt en bystuga drar gården även bybor och andra besökare i samband med midsommarfirandet. Från och med 2017 har huset på gården även inhyst det lokala biblioteket, som samma år det lades ner i kommunal regi, togs över av byborna och eldsjälarna på Stora Hyttnäs och flyttades till platsen. Stora Hyttnäs är beläget i Sundborn bredvid Karin och Carl Larssons välkända hem som under de senaste 100 åren dragit miljontals med turister och dessförinnan kända konstnärer och författare. Larssons släktförening driver även Konsthallen Kvarnen som är beläget lite högre upp i byn och som varje år visar olika konstutställningar. Sedan några år tillbaka har byn även sin egen teater som på somrarna tolkar bland annat Strindberg och Moliéres. I byn finns även en kyrka, gammelgård, restaurang, affär, konsthantverksbutik och loppisar.

Under 2018 startar konstnärerna Ebba Matz, Lina Sofia Lundin och landskapsarkitekten Mikael Johansson arbetet med att undersöka den historiska miljön vid Stora Hyttnäs, naturen runt omkring museet och gården ur ett konstnärligt perspektiv. Den 29 juni anordnas av Lina Sofia en workshop på platsen med GAIR-konstnärerna för att tillsammans med dem utforska framtida möjligheter för platsen och hur ett upplägg och en organisation skulle kunna se ut. Lite senare samma sommar, under Stora Hyttnäs dagen den 4 augusti, arrangeras en liknande dialogträff men den här gången bjuds bybor och andra intresserad in för att att tala om platsen som en möjlig skulpturpark och vilka eventuella finansieringsmöjligheter som skulle kunna vara aktuella i ett sådant fall. Under dagen arrangeras även en workshop i att skapa mönster med växter, det hölls ett boksamtal med utgångspunkt i det lilla biblioteket på platsen och det visades konst.

Under sommaren 2019 visas utställningen ”Platsen Landskapet Konsten” i den historiska miljön på Stora Hyttnäs i Sundborn. Ebba, Lina Sofia och Mikael, som tidigare hade undersökt gården och naturen omkring museet, bjuder nu in yrkesverksamma konstnärer med anknytningar till Dalarna att fritt utforska platsen och dess omgivningar. Linderdahlska stiftelsen håller en fördjupad visning av platsen och berättar om dess historia. Konstnärerna har sedan under juni månad gemensamma arbetsdagar vilket slutligen landar i presentationer i form av pågående processer, skissförslag eller färdiga verk som skulpturer, installationer och ljudperformances. Varje verk på sitt sätt i harmoniskt samspel med platsen. Presentationsdagen och öppningen av utställningen den 28 juni har närmare 100 besökare. Konsten visas sedan på platsen under flera sommarveckor med avslutning den 4 augusti.

Medverkande konstnärer: Elena Azzedín, Victoria Berg, Sara Erkers, Selu Herraiz, Hållams Linnea Henriksson, Johanna Hästö, Matilda Haritz Svenson, Gabriel Jonsson, Mikael Johansson, Elisabeth Kihlström, [Krig], Lina Sofia Lundin, Anna Linnea Liljeholm, Ebba Matz och Hanna Nielsen.

Aktiviteterna 2018 finansierades av Konstnärsnämnden och Studieförbundet Vuxenskolan. Projektet och utställningen Platsen Landskapet Konsten 2019 genomfördes med stöd från Folkrörelsernas Konstfrämjande och Linderdahlska stiftelsen.


Elena Azzedín

Selu Herraiz

Anna Linnea Liljeholm

Visa alla