Arvbetagelse presenterar sitt projekt — En blogg och filmer

Landskapetsarbete © Arvbetagelse 2018 Arbetsvisa © Arvbetagelse 2018

Landskapsarbete. ”Att sola” är ett skånskt begrepp med anor från 1800-talet som betecknade den årliga proceduren att vädra gårdens alla vävnader och textilier. I projektet Arvbetagelse – Landskapsarbete görs en gemensam monumental solning på ett stycke åkermark. Med hjälp av en drönare filmas hela det textila landskapet.

Arbetsvisa. En konstnärlig undersökning av arbetsvisor med anknytning till textilt hantverk och arbete. På en loge i en by i Dalarna byggs en scenografi upp av redskap och material kopplade till textilt arbete – en musik/konstvideo spelas in. I samarbete med sångerskan Agneta Stolpe och filmaren Amrit Daniel Forss.

En arbetsvandring, blogg. Arbetsvandringar från Dalarna till Stockholm var mycket vanligt ända in på 1900-­talet. Jorden kunde inte föda befolkningen och arbetsvandringar till större städer blev en överlevnadsstrategi – ett fenomen som finns kvar än idag fast i andra och mer globala skepnader. Med utgångspunkt från detta reflekteras kring arbetsvandring som historisk och samtida företeelse med fokus på kvinnligt textilt arbete och kvinnohistoria.

Arvbetagelse består av konstnärerna Anna Lindkvist Adolfsson, Inger Bergström, Frida Berntsson, Margareta Danhard, Catarina W. Källström, Anna Sjons Nilsson, Carina Bergholm, Maria Wahlgren. Utgångspunkten är att utifrån olika teman, kollektivt och konstnärligt forska kring det textila kulturarvet.

Projektet ingår i FAS XX – två decennier i det utvidgade fältet – Fiber Art Swedens jubileumsprogram och genomförs med stöd av Kulturrådet, Landstinget Dalarna, Film i Dalarna.

Klockan 13.00 hålls ett samtal konstnärerna. Välkomna!

Visa alla